^ Back to Top
facebook

"MĄDROŚĆ MUSISZ SAM Z SIEBIE WŁASNĄ DOBYĆ PRACĄ" /A. MICKIEWICZ/

MATURA

MATURA juz za ... 6.05.2019 9:00 202 Days

Znak Jakości Szkoły 2016

Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum w Zespole Szkół Ogólnokształcących
i Zawodowych w Krobi
jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY 2016 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2016".

UCZNIOWIE Z PASJĄ

Artykuły

Wielki sukces uczniów z ZSOiZ im. Ziemi Krobskiej!

25 kwietnia 2017r. w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu odbył się I Ogólnopolski Turniej Kucharski pod hasłem „Schab w asyście warzyw”. Organizatorami konkursu byli: Wielkopolska Izba Rzemieślnicza wraz Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego. Zmagania podzielone zostały na 3 etapy: w części teoretycznej uczniowie musieli wykazać się wiedzą z towaroznawstwa i zastosowania mięsa zwierząt rzeźnych w technice kulinarnej.

Następnym etapem były ćwiczenia praktyczne z wiedzy ogólnozawodowej: rozpoznawanie owoców, warzyw, przypraw oraz części tuszy wieprzowej. Rywalizację kończyło zadanie praktyczne - wykonanie potrawy konkursowej. Uczniowie ZSOiZ w Krobi – Klaudia Berger i Wiktor Sikorski - wykonali schab nadziewany kurkami i serem gorgonzola, puree z ziemniaka i selera, ziemniaki gotowane w maśle klarowanym z tymiankiem i czosnkiem oraz marchewki gotowane w syropie z miechunki, mango i kumkwatu z miodem. Nasi wspaniale gotujący młodzi ludzie zajęli ostatecznie drugie miejsce! Gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów!

turniej kucharski 1.jpg turniej kucharski 2.jpg turniej kucharski 3.jpg turniej kucharski 4.jpg

KOMPETENCJE KLUCZOWE

WSPÓŁPRACA MIĘDZYNARODOWA

WZOROWY UCZEŃ