^ Back to Top
facebook

"MĄDROŚĆ MUSISZ SAM Z SIEBIE WŁASNĄ DOBYĆ PRACĄ" /A. MICKIEWICZ/

WAKACJE

WAKACJE juz za ... 22.06.2018 9:00

Znak Jakości Szkoły 2016

Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" potwierdza, że Technikum w Zespole Szkół Ogólnokształcących
i Zawodowych w Krobi
jest wśród 300 najlepszych techników w Polsce sklasyfikowanych w Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY 2016 i przysługuje mu tytuł "Srebrnej Szkoły 2016".

UCZNIOWIE Z PASJĄ

Uczył młodszych kolegów sztuki kulinarnej…

17 kwietnia w Zespole Szkół Ogólnokształcących i Zawodowych w Krobi odbyły się warsztaty kulinarne dla uczniów Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Poprowadził je Konrad Busz, absolwent krobskiego gastronomika, który obecnie pracuje jako kucharz w restauracji, w jednym z poznańskich hoteli.

W trakcie pokazu zostały zaprezentowane techniki sporządzania oraz serwowania potraw i deserów. Młodzi adepci mogli zobaczyć, jak przyrządza się łososia marynowanego ze szpinakiem i puree z ziemniaków, a także foundanta czekoladowego z sorbetem truskawkowym i bitą śmietaną. Na koniec Konrad zaprezentował trudną sztukę flambirowania bananów wiśniówką domowej roboty. W trakcie pokazu uczniowie mogli dowiedzieć się również, czego będą oczekiwać od nich pracodawcy, zatrudniający kucharzy i szefów kuchni. Konrad zapewnił młodszych kolegów, że po ukończeniu technikum w ZSOiZ w Krobi będą świetnie przygotowani do pracy w gastronomii.

Na końcu uczniowie podziękowali za warsztaty, a Konrad obiecał im kolejne spotkania. Niezmiernie cieszymy się, że absolwenci chętnie wracają do ZSOiZ w Krobi, aby podzielić się swoimi doświadczeniami.

GALERIA

KOMPETENCJE KLUCZOWE

WSPÓŁPRACA MIĘDZYNARODOWA

WZOROWY UCZEŃ